Thesixties.jouwweb.be
Home » Flowerpower - Hippies - Provo

Flowerpower - Hippies - Provo

 

Hippies

De hippiecultuur is een jeugdcultuur, subcultuur en tegencultuur die populair was bij de tieners. De cultuur kwam op in het midden van de jaren 60. Hippies worden gezien als de makers van de flowerpowerbeweging en zijn daarom verbonden met de seksuele, muzikale en sociale revoluties. Ze verzetten zich tegen de kapitalistische en materialistische maatschappij. Ze zijn tegen onnatuurlijkheid, kunstmatigheid en milieuvervuiling.

Flowerpower

Flowerpower was in late jaren 60 en vroege jaren 70 een jeugdcultuur afkomstig uit de Verenigde Staten. De term zou voor het eerst zijn gebruikt door de dichter Allen Ginsberg in 1965. Een eerste begin ontstond op de campus van de universiteit van Californië en speciaal in San Francisco waar de popgroep The Doors een eerste begin maakte. De beweging kwam op stoom toen The Beatles zich ermee identificeerden en hun album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band uitkwam. De mensen die in de flowerpowersubcultuur zaten werden ook wel hippies genoemd. Ze leefden vaak in communes, rookten wiet, dronken thee en luisterden naar psychedelische muziek. 

Provo

Provo was een beweging die midden jaren 60 in Nederland ontstond en weer verdween na twee jaar. Provo werd in mei 1965 opgericht door Roel van Duijn (filosoof), Rob Stolk (drukker), Luud Schimmelpennink (uitvinder) en Hans Metz. In de zomer van 1965 sloten de provo's zich aan bij de happenings van Robert Jasper Grootveld (kunstenaar) op het Spui in Amsterdam. De beweging was een alternatieve herleving van geweldloos anarchisme en werd vooral zichtbaar door het provoceren van gevestigde autoriteiten.